Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Anabilim Dalı

Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Anabilim Dalı

 
Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Anabilim Dalı, Botanik Anabilim dalından Prof. Dr. Gülriz BAYÇU, Hidrobiyoloji Anabilim dalından Prof. Dr. Müfit ÖZULUĞ ve Zooloji Anabilim dalından Doç. Dr. Oya ÖZULUĞ’ nun katkıları ile 2019 yılında yeni bir anabilim dalı olarak kurulmuştur.

Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Anabilim dalı, tüm canlılar ve insanın birbirleri ve çevreleri ile olan ilişkisi ile etkileşimlerini incelemek ve aynı zamanda bu canlılar yada insan kaynaklı gelişen çeşitli çevre sorunlarını, bu sorunların oluşturacağı olumsuzluklara karşı alınacak önlemler veya çözüm üzerine araştırmalara odaklanır. Araştırmacılar ve profesyonel bilim insanları yetiştirme amacına yönelik çalışmalarda bulunur.

Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Anabilim dalı çalışmaları arasında Tatlısu kaynaklarının ekolojisi ve biyolojisi yönünde omurgasız hayvanlar ve balıklar kullanılarak araştırılması, özellikle akarsu biyolojisi, su kalitesi incelemeleri de bulunmaktadır. Bunlara ek olarak toptakta, sedimentte, bitkide ağır metal birikimi ve     kirliliği belirlemeye yönelik çalışmalarda bulunulmuştur. Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Anabilim dalında yürütülen çalışmalar aşağıda ayrıntıları maddeler halinde verilmiştir.
•    İç su balıklarının tür çeşitliliği ve dağılmaları; balıkların büyüme ve üreme biyolojileri, balık türleri ile habitatları arasındaki ekolojik ilişkiler incelenmektedir. Özellikle iç sularımızdaki yeni balık türleri, endemik ve yabancı türleri hakkında çalışmalar yapılmaktadır.
•    İç sularda yaşayan bentik makro omurgasızlar ve Ostracoda (Crustacea) türlerinin belirlenmesi, yayılımları ve iç suların su kalitesi yönünden incelenmesine yönelik çalışmalarda bulunulmaktadır.
•    İç sularda mikroplastik kirliliği ve birikiminin incelenmesi.
•    Terkedilmiş madenler, toprak ve bitkilerde ağır metal birikimi, hiperakümülatörler, tıbbi bitkilerin fitoremediasyon potansiyelleri ile kirlenmiş çevrelerin fitoremediasyonu ve ekorestorasyonu için uygun bitkilerin belirlenmesi üzerine çalışmalara ek olarak nanopartikül toksisitesi, mikoriza ve kuraklık, fotosentez ve ROS mikroalgler ve hormonlar üzerine çalışmalar da yürütülmektedir.

Lisans düzeyinde verilen dersler: General Ecology, Türkiye iç suları, Akvaryum ve Balık, Tatlısu Ekolojisi, Hayvan Biyolojisi, Kara Ekolojisi, Tarih öncesi hayvanlar, Methods in Plant Biology, Kent Ekolojisi.

 
Lisansüstü düzeyinde verilen dersler: Allelopati, Plant Ecology, Kök Ekofizyolojisi, Special Topics in Phytoremediation, Arazide Zooloji Araştırma Teknikleri, Omurgasız Hayvanların preparasyon metodları, Tatlısu ostracodlarının biyolojisi ve ekolojisi, Bilimsel zoolojik koleksiyonların oluşturulması ve korunması.