Bitkisel Aromalar ile Zenginleştirilmiş Nikotin İçerikli Çay

Fakültemizin Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı’nda Doktora eğitimini sürdüren Mert KESİKTAŞ’ın biyoteknoloji alanındaki buluşu Türkiye Patent Enstitüsü tarafından patentlenerek fikri mülkiyet hakları kapsamında koruma altına alınmıştır.

Buluşun ana amacı, tütün ve tütün mamullerine olan fizyolojik ve biyolojik bağımlılığın ortadan kaldırılmasına yönelik, belirli bitkisel aromalar (klasik siyah çay, rezene, ıhlamur, kuşburnu, bergamot, zeytin yaprağı ve papatya) ile zenginleştirilmiş nikotin içerikli bir çay ortaya koymaktır. Buluşun bir diğer amacı ise, tütün ve tütün ürünlerine olan bağımlılıklarından kurtulmaya karar vermiş bireylerin artmış olan nikotin bağlayıcı reseptörlerini kısmi olarak doyurarak tütün ve tütün ürünlerine olan bağımlılıklarından kurtulmalarını sağlamaktır. Ürünün içeriğinde bulunan nikotin maddesi Solanaceae (patlıcangiller) familyasının atıklarından (kabuk, çürük, sap vb.) elde edilecek olup, ülkemiz ekonomisine katma değer sağlanması hedeflenmektedir.

Teknolojinin Avantajları

Öncelikle ülkemizde böyle bir ürün bulunmamaktadır. Ayrıca pazarda benzer ve yakın amaçlar ile var olmaya çalışan üç ürün grubuna (nikotin bandı, nikotin sakızı, elektronik sigara) karşı da avantajlı yönleri bulunmaktadır.

  • Nikotin molekülünün metabolizmaya emilimi ağız mukozasından olmaktadır. Bu nedenle nikotin bandının (vücuda yapıştırılması sebebiyle) aksine ağız yolu ile alınması verimliliği arttırmaktadır.
  • Elektronik sigara, dudak ve parmak tiryakiliğini önlemediği gibi arttırmaktadır. Bireyler, nikotin sakızını ise her sosyokültürel ortamda rahatlıkla kullanamamaktadırlar.

Teknolojinin Yenilikçi ve Özgün Yönleri

  • Nikotin molekülünün patlıcangiller familyasından izole edilip çeşitli çaylar ile birlikte bağımlı bireylere verilerek tütün ürünlerindeki kimyasallardan ve karbonmonoksitten kurtarılması önemli bir yenilik olacaktır. Bu nedenle ürünün kendi pazarını oluşturması beklenmektedir.
  • Bireylerin, tütün ürünleri bağımlılık derecesine göre ürünün içerisindeki nikotin dozu ayarlanacak (3 farklı doz) ve belirli periyotlarda metabolizmadaki nikotin reseptörlerini azaltmak için nikotin dozu düşürülmesi önerilecektir. Bu sayede bireyin nikotin bağımlılığı da her sağlıklı normal bireyin ihtiyaç duyduğu seviyeye çekilmiş olacaktır.

Mert KESİKTAŞ – İÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Hidrobiyoloji Programı Doktora Öğrencisi / YÖK 100/2000 Öncelikli Alanlar Bursiyeri