Biyoloji Bölümü Semineri : "Biyolojik Bilimlerde Oligosakkaritlerin Rolü"

Konu: Biyolojik Bilimlerde Oligosakkaritlerin Rolü

Konuşmacı: Prof. Dr. Sabire KARAÇALI

Tarih: 15.05.2015

Saat: 14:00

Yer: Biyoloji Bölümü Atıf Şengün Amfisi

İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı tarafından düzenlenen 2014-2015 öğretim yılı seminerlerinden beşincisi Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Sabire KARAÇALI’nın katılımı ile 15 Mayıs  2015 günü saat 14.00’da Biyoloji Bölümü Atıf Şengün Amfisi’nde gerçekleşecektir.

“Biyolojik Bilimlerde Oligosakkaritlerin Rolü” konulu seminerimize tüm öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz davetlidir.

Etkinlik afişini görmek için TIKLAYINIZ.

 

Prof. Dr. Sabire KARAÇALI Hakkında:

Akademik yaşamına elektron mikroskoplarının biyolojide yoğun şekilde kullanılmaya başlandığı yıllarda böcek nöroendokrin sisteminin ince yapısının belirlenmesini kapsayan doktora çalışmasıyla başlamıştır (1973). Prof. Dr. Semahat GELDİAY'ın yanında NATO projesi ve DPT destekleriyle Ege Üniversitesi bir TEM ve laboratuvarının kazandırılması çalışmalarına (1974) katılmıştır. Doçent (1977) ve profesör (1988) olarak ince yapı çalışmalarını sürdürürken bilim dünyasında dikkatlerin oligosakkarit dizilerinin önemli biyolojik rollerine çekildiğini farketmiştir. 1990' lı yılların başında ince yapıda lektinlerle şekerlerin işaretlemesi ve glikobiyoloji laboratuvarı oluşturma çalışmalarına başlamıştır. 2006 yılında DPT projesi desteğiyle bir LC-MS/MS analitik sistemi bu laboratuvara kazandırarak, moleküler yapı ve değişikliklerinin belirlendiği, sialik asid biyolojisi çalışılan bir glikobiyoloji laboratuvarı oluşturmuştur. Bu laboratuvar ayrıca lisans ve lisans üstü glikobiyoloji ders uygulamalarına da hizmet vermektedir. Temmuz 2013 de emekli olan Prof. Dr. Sabire KARAÇALI bu alandaki çalışmalarını sürdürmektedir.

Araştırma Alanları: Moleküler Hücre Biyolojisi ve Glikobiyoloji.

Araştırma Konuları: Sağlıklı gelişme ve patolojik farklılaşmalarda morfolojiler; ışık ve elektron mikroskoplarıyla glikan değişiklikleri ile lektin işaretleme ve analitik yöntemlerle sialik asit miktar, tip ve modifikasyonlarının belirlenmesi.