SEM GÖRÜNTÜLEME LABORATUVARI
SEM-Görüntüleme Laboratuvarı 2010 yılında, İ.Ü. Bilimsel Araştırma Projeleri desteğinde yürütülen …… numaralı proje, yine BAP nin desteklediği 5480505/2006 numaralı proje ve İstanbul Üniversitesinin çeşitli birimlerinden sağlanan kaynaklar ile kurulmuştur.
Laboratuvarda Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) in yanında 1 adet ölçüm ve analiz yapma yeteneğinde fotomikroskop ve yine bir adet ölçüm ve analiz yapma yeteneğinde stereo mikroskop bulunmaktadır.
Laboratuvar Bitki Sistematiği, Bitki Morfolojisi ve Anatomisi başta olmak üzere farklı disiplinlerin ihtiyaç duyduğu mikrografları çekerek hizmet vermektedir.
Taramalı Elektron Mikroskobunda (SEM) görüntü, yüksek voltaj ile hızlandırılmış elektronların numune üzerine odaklanması, bu elektron demetinin numune yüzeyinde taratılması sırasında elektron ve numune atomları arasında oluşan çeşitli girişimler sonucunda meydana gelen etkilerin uygun algılayıcılarda toplanması ve sinyal güçlendiricilerinden geçirildikten sonra bir katot ışınları tüpünün ekranına aktarılmasıyla elde edilir. SEM-Görüntüleme laboratuvarındaki elektron mikroskobunda bu algılayıcılardan gelen sinyaller dijital sinyallere çevrilip bilgisayar monitörüne verilmektedir. Mikroskobun basit bir dijital fotoğraf makinesini aratmayacak kadar kolay kullanışlı bir ara yüzü vardır (Graphical User Interface-GIU). Biyolojik ve biyolojik olmayan materyaller (örn. endüstriyel materyaller) için otomatik ön ayarları olduğu gibi, manuel ayarlar da mevcuttur. 25 nm ayırma (image resolution) sahip olan mikroskop, optik mikroskopların erişemeyeceği canlı görüntüleme ve fotoğraflama yeteneğindedir. Herhangi bir ayar ya da parça değişimi gerektirmeden 10X-20000X aralığında büyütme yapabilir. Önceden yüklenmiş parametre dosyalarıyla kullanıcılar geniş aralıkta bir örnek yelpazesini inceleyebilirler. Örnekler 3 dk içinde incelenmeye hazır hale gelir. Biyolojik materyallerden, değişik malzemelere kadar farklı örnekleri yüksek ve düşük vakum modlarında incelemek mümkündür. İkincil elektron ve geri saçılmış elektronlar görüntülenebilir. 5, 10, 15 kV voltajlarında görüntüleme yapabilir. Örnek tablası 50 mm kalınlığında örnekleri kabul eder ve daha geniş örneklerden net fotoğraflar alınabilir.
Görüntüleme laboratuvarımızda bulunan elektron mikroskobunda iletken ve iletken olmayan örnekler herhangi bir ön hazırlığa gerek kalmadan, kolayca yüklenerek incelenebilir.
Mikroskobun basit bir dijital fotoğraf makinesini aratmayacak kadar kolay kullanışlı bir ara yüzü vardır (Graphical User Interface-GIU). Biyolojik ve biyolojik olmayan materyaller için otomatik ön ayarları olduğu gibi, manuel ayarlar da mevcuttur.
SEM-GÖRÜNTÜLEME LABORATUVAR OLANAKLARI
- Jeol JCM 5000 Neoscpe Benchtop Taramalı Elektron Mikroskobu
- Austuria Fotomikroskop
- Olympus SZX16 Stereomikroskop
Araştırma Grubu
- Prof.Dr. Orhan KÜÇÜKER
- Yrd. Doç. Dr. Osman EROL
İletişim: İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı 34116 Süleymaniye İSTANBUL
E-posta: erol@istabul.edu.tr
Telefon: 0212 455 57 00 / 26826