Anabilim Dalları

Biyoteknoloji Anabilim Dalı

Biyoloji Bölümü altında Biyoteknoloji Anabilim Dalı ve Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Anabilim Dallarının kurulmaları 2015-2021 yılları arasında Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Mahmut Çalışkan tarafından teklif edilmiş ve YÖK’ün 06.02.2019-9736 tarih ve sayılı yazısı ile tekliflerin kabul edildiği bildirilmiştir. 2019 yılında Prof. Dr. Mahmut Çalışkan’ın atanmasıyla Biyoteknoloji Anabilim Dalı faal hale geçmiş ve ilk Anabilim Dalı Başkanı olarak atanmıştır. Doç. Dr. Mehmet Rıfkı Topçul ve Dr. Öğretim Üyesi Nazmiye Özlem Şanlı’nın anabilim dalına katılması ile ilk kadro oluşmuş ve 2019 yılında Biyoteknoloji Tezli Yüksek Lisans Programı açılmıştır. Anabilim Dalının ilk araştırma görevlileri 2020 yılında atanan Nalan Tavşanlı ve 2021 yılında atanan Ahmet Arıhan Erözden olmuştur. Biyoteknoloji Anabilim Dalına 2021 yılında Doç. Dr. Sevcan Aydın ve Dr. Öğretim Üyesi Şeref Gül katılmıştır. Anabilim Dalı 2021 yılında YÖK kararı ile Biyoteknoloji Doktora Programını da açarak, 2 yıl gibi kısa bir süre içinde tüm seviyelerde kuruluşunu tamamlamıştır.

Biyoteknoloji üniversitelerde ve endüstride son yıllarda hızla gelişen bilim dallarından biri olmuştur. Biyoteknoloji çalışmalarının kökeni aslında modern insanın kökeni kadar eski olmakla beraber, son yıllarda bu alan, çeşitli temel bilim alanları ile mühendislik alanlarının birleştirilmesiyle ve özellikle bazı organizmaların genetik yapılarının değiştirilmesiyle tarımda, tıpta ve endüstride kullanılmasına odaklanmıştır. Biyoteknoloji Anabilim Dalı şuan bitki genetiği, moleküler kanser, kök hücre, nanoteknoloji, mikrobiyal biyoteknoloji, metagenomik, çevresel biyoteknoloji, moleküler belirteçler, sirkadiyen saat mekanizmasının ve sirkadiyen saat-hastalık ilişkilerinin anlaşılması, ilaç tasarımı ve kronoterapi gibi konularda bilimsel araştırmalar yürüten bilim insanları içermektedir. Biyoteknoloji Anabilim Dalı tezli yüksek lisans ve doktora programlarını yürütmektedir (https://fenbilimleri.istanbul.edu.tr/tr/content/biyoteknoloji/tanitim)

Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Elemanları

Prof. Dr. Mahmut ÇALIŞKAN (ABD Başkanı) https://avesis.istanbul.edu.tr/mahmut.caliskan,

Prof. Dr. Sevcan AYDIN https://avesis.istanbul.edu.tr/sevcan.aydin,

Doç. Dr. Mehmet Rıfkı TOPÇUL https://avesis.istanbul.edu.tr/topcul,

Doç. Dr. Nazmiye Özlem ŞANLI https://avesis.istanbul.edu.tr/nosanli,

Araş. Gör. Nalan TAVŞANLI https://avesis.istanbul.edu.tr/nalan.filiz

Araş. Gör. Ahmet Arıhan ERÖZDEN https://avesis.istanbul.edu.tr/aa.erozden

Botanik Anabilim Dalı

Botanik Anabilim Dalı İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümünün en eski ve köklü Anabilim Dallarından biridir. 1933 Üniversite Reformu sonrası, Alman vatandaşı Botanikçi Prof.Dr. Alfred Heilbronn (1885-1961), Avusturya vatandaşı Prof.Dr. Leo Brauner (1898-1974) İstanbul Üniversitesinde göreve başlamışlardır. 1933 Üniversite Reformu çerçevesinde yapılan düzenlemeler ile Fen Fakültesinin Biyoloji Enstitüleri (Nebatat ve Hayvanat Enstitüleri) için Süleymaniye semtinde yeni bir bina yapılmıştır. Biyoloji Enstitüsünün inşaatına başlanmadan, öğrencilerin ders uygulamalarında bitkisel materyalin temin edilmesini sağlamak için bahçenin yapımına öncelik verilmiştir. 1934’deki ilk düzenlemeleri takiben 1935’in ilkbaharında İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi, Hortus Botanicus Universitatis Istanbulensis uluslararası ismiyle hizmete girmiştir. Süleymaniye Biyoloji Enstitüsü, 4 Haziran 1937’de İstanbul Üniversitesinin ilk Rektörü Ord.Prof.Dr.Cemil Bilsel (1879-1949) tarafından eğitim ve öğretime açılmıştır. 1981 yılında çıkan 2547 sayılı Yüksek Öğrenim Kanununa kadar Biyoloji Enstitüsünde “Genel Botanik Kürsüsü” ve “Botanik ve Genetik Kürsüsünde Morfoloji, Fizyoloji, Sistematik, Ekoloji, Algoloji, Paleobotanik” gibi çalışma konularında eğitim-öğretim sürdürülmüştür. Yüksek Öğretim Kanunu yürürlüğe girince çalışma grupları ortadan kalkmış, Biyoloji Bölümleri kurularak Anabilim Dalları oluşturulmuştur.

Botanik bilimi, günümüzde büyüyen çevre sorunları, küresel iklim değişikliği nedeniyle değişmekte olan arazi ve bitki örtüsü, biyoçeşitlilik, yeni besin ve ilaç kaynaklarına olan ihtiyaçtan dolayı önemi gittikçe artan ve yeni teknolojiler ışığında fonksiyonel morfoloji, fizyoloji, ekoloji, omik teknolojiler ve biyoinformatik alanlarında gelişimine devam eden önemli bir bilim dalıdır. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde öğrenim gören öğrenciler; dört yıl boyunca sistematik, morfoloji, anatomi, moleküler taksonomi, fizyoloji, bitki ekolojisi, bitki büyüme ve gelişmesi, bitki beslenmesi, stres fizyolojisi, herbisitler, fitokimyasal analizler, palinoloji, fitoremediasyon, bitki gen kaynakları, tıbbi ve aromatik bitkiler, fonksiyonel gıdalar, bitki sekonder metabolitleri, fitopatoloji, transkriptomik, proteomik, metabolomik ve biyoinformatik alanlarında detaylı bilgiye sahip olmaktadır. Anabilim Dalımız öğretim üye ve elemanları ile lisans düzeyinde eğitim ve öğretimine katkı sunmaktadır. Ayrıca Fen Bilimleri Enstitüsü'nde tezli yüksek lisans ve doktora programları yürütülmektedir (https://fenbilimleri.istanbul.edu.tr/tr/content/botanik/tanitim). TÜBİTAK, İ.Ü. BAP ve diğer kurum ve kuruluşlardan alınan projelerin desteğiyle kurulan Biyoteknolojisi Laboratuvarı, Bitki Fizyolojisi ve Moleküler Analiz Laboratuvarı, Çevre Gıda ve Enstrümental Analiz Laboratuvarı, Görüntüleme ve Moleküler Mikrobiyoloji Laboratuvarı (Fitopatoloji Laboratuvarı), RNA Biyolojisi Araştırma Laboratuvarı, SEM (Scanning Electron Microscope) Görüntüleme Laboratuvarı, Mikroteknik Laboratuvarı, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı, Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı, Hesaplamalı Analiz Laboratuvarı gibi yüksek teknolojik imkanlara sahip laboratuvarlarda bilimsel araştırmalar sürdürülmektedir.

Ayrıca Anabilim Dalımız çatısı altında 1930’lu yılların sonuna Alman botanikçi Prof.Dr. A Heilbronn tarafından kurulmuş ve 1933 yılında çıkarılan üniversiteler kanunu ile oluşturulan üniversitelerde kurulan ilk iki herbaryumdan birisi olan ISTF (Istanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Herbaryumu) Herbaryumu bulunmaktadır. Herbaryumun en değerli koleksiyonu 1908 yılında, o yıllarda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde olan Lut Gölü (Dead Sea) çevrelerinden toplanıp Saray’a hediye edilen bitki koleksiyonudur. 238 bitki örneğinden oluşan bu koleksiyon, saray amblemi ve padişah tuğrası taşıyan 18 kadife kutu içinde muhafaza edilmektedir. 40.000’i aşkın bitki örneği bulunan herbaryum bilimsel çalışmalara açıktır. Günümüzde, klasik herbaryum koleksiyonlarının yanısıra eşsiz koleksiyonun dijital ortama aktarılması çalışmaları devam etmektedir.

Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üye ve Elemanları

Prof.Dr. Gül CEVAHİR ÖZ (ABD Başkanı) https://profil.istanbul.edu.tr/tr/p/cevahirg 

Prof. Dr. Aliye ARAS https://profil.istanbul.edu.tr/tr/p/aaras)

Prof. Dr. Osman EROL https://profil.istanbul.edu.tr/tr/p/erol

Prof. Dr. Tamer ÖZCAN https://profil.istanbul.edu.tr/tr/p/tameroz

Prof. Dr. Taylan KÖSESAKAL https://profil.istanbul.edu.tr/tr/p/taylank

Doç. Dr. Elif YÜZBAŞIOĞLU https://profil.istanbul.edu.tr/tr/p/aytamka

Doç. Dr. İbrahim Sırrı YÜZBAŞIOĞLU https://profil.istanbul.edu.tr/tr/p/yuzbasis

Doç. Dr. Mehmet BONA https://profil.istanbul.edu.tr/tr/p/mbona

Doç. Dr. Serap SAĞLAM https://profil.istanbul.edu.tr/tr/p/sercag

Dr. Öğr. Üyesi Erdal ÜZEN https://profil.istanbul.edu.tr/tr/p/uzen

Dr. Öğr. Üyesi Fadime ERYILMAZ PEHLİVAN https://profil.istanbul.edu.tr/tr/p/fadime

Dr. Öğr. Üyesi Hakan ÖZDEN https://profil.istanbul.edu.tr/tr/p/ozdenh

Dr. Öğr. Üyesi Işıl TULUM https://profil.istanbul.edu.tr/tr/p/isil.tulum

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet TARDU https://profil.istanbul.edu.tr/tr/p/mehmet.tardu

Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Can GERÇEK https://profil.istanbul.edu.tr/tr/p/yusuf.gercek

Araş. Gör. Dr. Almıla ÇİFTÇİ https://profil.istanbul.edu.tr/tr/p/almila.ciftci

Öğr. Gör. Dr. Hande MORGİL GERÇEK https://profil.istanbul.edu.tr/tr/p/hande.morgil

Arş. Gör. Kadir BOZTAŞ https://profil.istanbul.edu.tr/tr/p/kadir.boztas


Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Anabilim Dalı

Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Anabilim Dalının kurulması için, 2015-2021 yılları arasında Bölüm Başkanlığı yapan Prof. Dr. Mahmut ÇALIŞKAN tarafından gerekli planlamalar ve girişimler yapılmıştır. 2019 yılında YÖK tarafından Anabilim dalının kurulduğu İstanbul Üniversitesi’ne bildirilmiştir.

2019 yılında ilk olarak Prof. Dr. Gülriz BAYÇU KAHYAOĞLU ve Prof. Dr. Müfit ÖZULUĞ daha sonra Doç. Dr. Oya ÖZULUĞ’ un atanmaları ile anabilim dalı faaliyete geçmiştir. Prof. Dr. Müfit ÖZULUĞ 2019 yılında ilk anabilim dalı başkanı olarak atanmıştır. Anabilim dalına 2021 yılında Araştırma Görevlisi Harun İNCİ, 2022 yılında ise Doç. Dr. Gülşah SAÇ atanmışlardır.

YÖK kararı ile 2020 yılında Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Tezli Yüksek Lisans Programı, 2022 yılında da Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Doktora Programı açılarak anabilim dalı kuruluşunu tamamlamıştır.

Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Anabilim dalı, canlılar ve insanın birbirleri ve çevreleri ile olan ilişkisi ile etkileşimlerini incelemek ve aynı zamanda bu canlılar yada insan kaynaklı gelişen çeşitli çevre sorunlarını, bu sorunların oluşturacağı olumsuzluklara karşı alınacak önlemler veya çözüm üzerine araştırmalara odaklanır. Araştırmacılar ve profesyonel bilim insanları yetiştirme amacına yönelik çalışmalarda bulunur.

Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Anabilim Dalında yürütülen çalışmalar arasında tatlı sular ve canlılarının ekolojileri ve biyolojileri kapsamında omurgasız hayvanlar ve balıklar kullanılarak araştırılması, özellikle akarsu ve göl ekolojisi, su kalitesi incelemeleri bulunmaktadır. Ayrıca toprakta, sedimanda, hayvanlarda ve bitkide ağır metal birikimi ve kirliliği belirlemeye yönelik çalışmalarda bulunulmaktadır. Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Anabilim Dalında yürütülen çalışmalar aşağıda ayrıntıları maddeler halinde verilmiştir.

          İç su balıklarının ekolojileri tür çeşitliliği ve dağılmaları; balıkların büyüme ve üreme biyolojileri, balık türleri ile habitatları arasındaki ekolojik ilişkiler incelenmektedir. Özellikle iç sularımızdaki yeni balık türleri, endemik ve yabancı türleri hakkında çalışmalar yapılmaktadır.

          İç sularda yaşayan bentik makro omurgasızlar ve özellikle Ostracoda (Crustacea) türlerinin belirlenmesi, ekolojileri, dağılımları ve iç suların su kalitesi yönünden incelenmesine yönelik çalışmalarda bulunulmaktadır.

          İç sularda ve insanın temas etiği maddelerde mikroplastik kirliliği ve birikimi incelenmektedir.

          Terkedilmiş madenler, toprak ve bitkilerde ağır metal birikimi, hiperakümülatörler, tıbbi bitkilerin fitoremediasyon potansiyelleri ile kirlenmiş çevrelerin fitoremediasyonu ve ekorestorasyonu için uygun bitkilerin belirlenmesi üzerine çalışmalara ek olarak nanopartikül toksisitesi, mikoriza ve kuraklık, fotosentez ve ROS mikroalgler ve hormonlar üzerine çalışmalar da yürütülmektedir.

Lisans düzeyinde verilen dersler:

Metal Kirlenmesi ve Bitkiler, General Ecology, Türkiye İç Suları, Akvaryum ve Balık, Tatlısu Ekolojisi, Hayvan Biyolojisi, Kara Ekolojisi II, Tarih Öncesi Hayvanlar, Methods in Plant Biology, Kent Ekolojisi, Çevre Biyolojisi, Doğa Koruma Alanları, Tatlısularda İstila Ekolojisi, Sulak Alanlar ve Ekosistem Hizmetleri

Lisansüstü düzeyinde verilen dersler:

Allelopati, Plant Ecology, Kök Ekofizyolojisi, Special Topics İn Phytoremediation, Arazide Zooloji Araştırma Teknikleri, Omurgasız Hayvanların Preparasyon Metodları, Tatlısu Ostracodlarının Biyolojisi Ve Ekolojisi, Tatlısu Araştırmalarında Kullanılan Makro Omurgasızlar Üzerine Arazi Ve Laboratuvar Yöntemleri, Türkiye Tatlı Su Balıkları, Akarsu Ekolojisi, Tatlı Su Balıkçılık Ekolojisi, Göllerin Restorasyonu, Tatlısu Ekosistemlerinde Arazi ve Laboratuvar Çalışmaları, Ostracoda’nın Limnolojik ve Paleolimnolojik Çalışmalardaki Kullanımı, Ekosistemde Enerji Akışları ve Sürdürülebilir Enerji Sistemleri


Genel Biyoloji Anabilim Dalı

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümüne bağlı bulunan Genel Biyoloji Anabilim Dalının temelini, 1968 yılında Prof. Dr. Atıf Şengün'ün başkanlığında Kuyucu Murat Paşa Medresesinde faaliyete geçen “Radyobiyoloji Kürsüsü” oluşturmaktadır. 1981 yılında çıkan 2547 sayılı Yüksek Öğrenim Kanunu ile Fen Fakültesinde Biyoloji Bölümü kurulmuş ve mevcut kürsüler anabilim dalları olarak hizmet vermeye başlamıştır. Anabilim dalımızda  Radyobiyoloji ve Biyolojik Dozimetri Laboratuvarı, Doku ve İmmünohistokimya Laboratuvarı, Hücre ve Tümör Biyolojisi Araştırma Laboratuvarları, Moleküler Kanser Biyolojisi ve Biyoenformatik Araştırma Laboratuvarı, Radyoekoloji Laboratuvarı, Moleküler Radyobiyoloji ve Bitki Biyoteknolojisi Laboratuvarı ve Moleküler Radyobiyoloji ve Bitki Genomik Araştırma Laboratuvarı olmak üzere yedi araştırma laboratuvarı bulunmaktadır. Tüm araştırma laboratuvarlarımız  FEDEK akreditasyonuna sahip olup, bu laboratuvarlarda, hücre ve tümör biyolojisi, toksikoloji, radyobiyoloji, kromozom kararsızlığı ve radyo duyarlığının yaşlanma ve kanser ile ilişkisi, moleküler kanser biyolojisi ve biyoenformatik, deniz ekotoksikolojisi ve radyo ekoloji, bitki mutantlarının eldesi, moleküler ve biyokimyasal tiplendirilmesi ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Genel Biyoloji Anabilim Dalında, 5 Profesör, 4 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi Doktor, 1 Araştırma Görevlisi, ve 1 Biyolog görev yapmaktadır. Alanında deneyimli yüksek H indeksine sahip öğretim üyelerimiz ve yardımcılarımız tarafından, TUBİTAK başta olmak üzere Ulusal ve Uluslararası kuruluşlarca desteklenen araştırma projeleri yürütülmekte ve uluslararası indekslere giren dergilerde yayınlar yapılmaktadır. Öğretim üyelerimiz uluslararası iş birlikleri ile yurtdışındaki üniversitelere giderek araştırma yapabilmektedirler.

Genel Biyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri, Biyoloji Lisans Programı derslerinin yanında son sınıfta yer alan “Hücre ve Moleküler Biyoloji”, Radyobiyoloji” ve “Biyoteknoloji” kümelerini yürütmektedirler. Genel Biyoloji Yüksek Lisans ve Doktora programları kapsamında Lisansüstü dersleri ve Tez Projeleri sürdürülmektedir.

 

Anabilim dalında görev yapan öğretim üyelerinin çalışma alanlarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:


Prof. Dr. Ömür BULAN (ABD Başkanı) https://avesis.istanbul.edu.tr/bulan/


Prof. Dr. Tuncay ORTA https://avesis.istanbul.edu.tr/ortatun/


Prof. Dr. Gül ÖZCAN https://avesis.istanbul.edu.tr/gozcan/


Prof. Dr. Önder KILIÇ https://avesis.istanbul.edu.tr/okilic/


Prof. Dr. Murat BELİVERMİŞ https://avesis.istanbul.edu.tr/belmurat/


Doç. Dr. Sema ALİKAMANOĞLU https://avesis.istanbul.edu.tr/semakaman/


Doç. Dr. Ayşe ŞEN https://avesis.istanbul.edu.tr/senayse/


Doç. Dr. Nihal GÖREN SAĞLAM https://avesis.istanbul.edu.tr/gorenn/


Doç. Dr. İdil ÇETİN https://avesis.istanbul.edu.tr/idil.cetin/


Dr. Öğr. Üyesi Orkun YAYCILI https://avesis.istanbul.edu.tr/oyaycili/


Dr. Öğr. Üyesi İlknur BUGAN GÜL https://avesis.istanbul.edu.tr/ibugan/


Öğr. Gör. Dr. Gizem AKMAN https://avesis.istanbul.edu.tr/gizem.akman/


Araş. Gör. Melis ÇÖREMEN https://avesis.istanbul.edu.tr/meliscoremen/

Biyolog Saim ERGENÇ


Hidrobiyoloji Anabilim Dalı

1981 yılında çıkan 2547 sayılı Yüksek Öğrenim Kanunu ile Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde kurulan Hidrobiyoloji Anabilim Dalı’nda akuatik (sucul) ekosistemlerde yaşayan planktonik organizmalar, bentik omurgasızlar, ihtiyoplankton, balıklar ile deniz ekolojisi ve su kirliliği üzerine kapsamlı araştırmalar yapılmaktadır. Araştırmalar, anabilim dalı öğretim üyelerinin kuruma kazandırdıkları projelerle kurulan Plankton Araştırma Laboratuvarı, Plankton Kültür Laboratuvarı, Bentos Araştırma Laboratuvarı, Balık ve Balıkçılık Laboratuvarı, Denizel Biyoaktif Madde Laboratuvarı, Çevresel DNA (eDNA) Analiz Laboratuvarı ve Su Analiz Laboratuvarı olmak üzere yedi laboratuvarda gerçekleştirilmektedir. Bu araştırma laboratuvarlarında ülkemizin mevcut plankton türlerinin, bentik omurgasız ve balık faunasının ortaya çıkarılmasına, endemik ve korunması gereken türlerin belirlenmesine yönelik araştırmaların yanı sıra balık popülasyonlarının korunması amacıyla, türlerin büyüme ve üreme biyolojileriyle ilgili çeşitli çalışmalar ile mikroalg kültür çalışmaları yürütülmektedir.

Hidrobiyoloji Anabilim Dalı lisans ve lisansüstü (https://fenbilimleri.istanbul.edu.tr/tr/content/hidrobiyoloji/tanitim) verdiği eğitimle, çağdaş bilgilerle donanımlı, ulusal ve uluslararası alanda rekabet edebilen, tüm sucul canlıları taksonomi, ekoloji ve köken bakımından ele alabilen, su kalitesini, su kalitesinin organizmalara etkisini değerlendirebilecek birikime sahip, çevresel sorunlara duyarlı, bu sorunlara çözüm üreten, özgün araştırmalar yaparak, bilime, doğaya ve topluma katkı sağlayan özgüvenli bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda mezunlarımız araştırma enstitüleri, doğa tarihi müzeleri, su ürünleri üretim ve işletme tesisleri, Astrobiyoloji araştırma laboratuvarları ve Adli tıbbın yanı sıra, gıda sektöründe, bakanlık ve belediyelerin çevre kuruluşlarında görev alabilmekte ayrıca üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilmektedirler.

Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve yardımcıları kendi alanlarında oldukça uzman, deneyimli, çok disiplinli çalışma gruplarıyla çalışan ve uluslararası standartlarda yayın üreten başarılı akademik kadrodan oluşmaktadır. Öğretim üyelerinin bilimsel çalışmaları ulusal ve uluslararası kuruluşlarca desteklenmekte ve bu kuruluşlarla işbirlikleri yapılmaktadır (AB, TÜBİTAK, Bakanlıklar, Belediyeler vs.).

Hidrobiyoloji Anabilim Dalı bünyesinde bulunan, geçmişten günümüze bu anabilim dalında görev alan öğretim üyelerinin etkinliği ile kurulan ve geliştirilen İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Koleksiyonu (IUSHM) günümüzde deniz ve iç sularımızda bulunan canlı türlerinden örneklerin saklandığı bilimsel bir koleksiyon olarak hizmet vermektedir. Müzeden tüm öğrenci ve araştırıcılar yararlanabilmektedir. 

Anabilim dalında görev yapan öğretim üyelerinin çalışma alanlarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

Prof. Dr. Neslihan ÖZDELİCE (ABD Başkanı) https://avesis.istanbul.edu.tr/neslbalk


Prof. Dr. Serhat ALBAYRAK https://avesis.istanbul.edu.tr/serhatal


Prof. Dr. Lütfiye ERYILMAZ https://avesis.istanbul.edu.tr/lutmazer  


Prof. Dr. Ayşegül MÜLAYİM https://avesis.istanbul.edu.tr/aysegulm


Doç. Dr. Muharrem BALCI https://avesis.istanbul.edu.tr/muharrem.balci


Doç. Dr. Cem DALYAN https://avesis.istanbul.edu.tr/cdalyan


Dr. Öğr. Üyesi Benin TOKLU ALIÇLI https://avesis.istanbul.edu.tr/benin


Dr. Öğr. Üyesi Senem ÇAĞLAR https://avesis.istanbul.edu.tr/senemc


Dr. Öğr. Üyesi Emre YEMİŞKEN https://avesis.istanbul.edu.tr/emre.yemisken


Öğr. Gör. Dr. (U) Turgay DURMUŞ https://avesis.istanbul.edu.tr/turgay.durmus


Araş. Gör. Nur Bikem KESİCİ https://avesis.istanbul.edu.tr/nbkesici





Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı

Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı,  5 adet Profesör, 1 adet Doçent, 1 adet Dr. Öğretim Üyesi ve 3 adet Araştırma Görevlisi ile eğitim-öğretim ve akademik araştırma faaliyetlerini yürütmektedir. Ayrıca, çok sayıda Yüksek Lisans ve Doktora öğrencisi ile yaşam bilimlerine destek sunan, ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilen, bilimsel çalışmaların toplumsal faydaya dönüşerek yayılmasına hizmet eden yeni nesil bilim insanlarının yetiştirilmesi, fen, sağlık ve endüstriyel sektörlere kazandırılmasına hizmet etmektedir (https://fenbilimleri.istanbul.edu.tr/tr/content/molekuler-biyoloji/tanitim).

Misyonumuz, diyabet, kanser, çeşitli akciğer ve gastro-intestinal sistem hastalıkları dahil yaşamın moleküler esasını anlamaya imkan veren moleküler hücre biyolojisi, biyokimya, glikobiyoloji, moleküler kanser biyolojisi, nanobiyoteknoloji, kök hücre biyolojisi, rejeneratif ve restoratif biyoloji, omik bilimler gibi moleküler biyolojinin çeşitli alanlarında mekanistik ve translasyonel çalışmalar yapmak, teorik ve deneysel yaklaşımlarla bu alandaki sorunlara çözüm bulmaktır. Bu amaca yönelik olarak, Anabilim Dalımızda 2020-2023 yılları arasında 6 adet TÜBİTAK, 3 adet TUSEB ve 15 BAP kaynaklı proje kapsamında 13.573.865 TL bütçe ile yeni terapötik bulma, biyobelirteç geliştirme gibi ürüne ve patente dönük, dünya standartlarında, inovatif Ar-Ge projeleri yürütülmektedir.  Bu araştırmaların ürünü olarak,  son 3 yılda,  39 adet SCI kapsamında uluslararası makale, 2 adet SCI kapsamı dışında uluslararası makale ve 2 adet ulusal makale basılmış, Web of Science verilerine göre çalışmalarımız 480 adet atıf almış, 1 adet uluslararası PCT patenti,  1 adet uluslararası Avrupa patenti,  3 adet ulusal patenti tescillenmiş olup, halen 1 adet uluslararası PCT patenti,   2 adet ulusal patent incelemesi devam etmektedir. Anabilim Dalımız, İn vivo ve in vitro çeşitli deneysel hastalık modellerinde ve insan hastalıklarında hücre ölüm, hasar ve onarım mekanizmalarını moleküler düzeyde araştırmak ve insan sağlığına yönelik terapötik yaklaşımlara temel katkı sunmak, temel ve klinik bilimler arasında köprü oluşturarak çalışmaların uygulamaya geçirilmesini sağlamak amacıyla,  İstanbul-Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp, Eczacılık ve Mühendislik Fakülteleri, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp, Mühendislik Ve Doğa Bilimleri Fakülteleri, Demiroğlu Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi iş birlikli çalışmalarına devam etmektedir.

Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Elemanları ve Yardımcıları

Prof. Dr. Füsun ÖZTAY (ABD Başkanı) https://avesis.istanbul.edu.tr/fusoztay

Prof. Dr. Bahriye Pelin ARDA https://avesis.istanbul.edu.tr/parda

Prof. Dr. Engin KAPTAN https://avesis.istanbul.edu.tr/engkaptan

Prof. Dr. Selda OKTAYOĞLU https://avesis.istanbul.edu.tr/selgez

Prof. Dr. Şehnaz BOLKENT https://avesis.istanbul.edu.tr/sbolkent

Doç. Dr. Ayşe KARATUĞ KAÇAR https://avesis.istanbul.edu.tr/akaratug

Dr. Öğr. Üyesi Serap SANCAR https://avesis.istanbul.edu.tr/ssancar

Arş. Gör. Dr. Merve ERÇİN https://avesis.istanbul.edu.tr/merveercin

Arş.Gör. Merve YILDIRIM https://avesis.istanbul.edu.tr/merve.yildirim

Arş. Gör. Öyküm GENÇ AKAR https://avesis.istanbul.edu.tr/oykumgenc

Lisans düzeyinde verilen dersler

 Moleküler Biyoloji, Moleküler Biyoloji Teknikleri, Moleküler Hücre Biyolojisi, Organelle Bıogenesis and Homeostasis, Biyokimya, Biyokimyada Seçme Konular, Enzimoloji, Kök Hücre Biyolojisi, Hücre ve Moleküler Biyoloji Araştırmaları I ve II,  Bilimsel Araştırmaya Giriş,  Adli Bilimlerde Biyoloji Uygulamaları,  İnsan Hastalıklarının Temeli, Nörobiyolojiye Giriş, Gen Ekspresyonunun Epigenetik Kontrolü, Toksikolojiye Giriş, Biyoteknolojiye Giriş, Nanobiyoteknolojiye Giriş.

Lisansüstü düzeyinde verilen dersler

Yüksek lisans Dersleri: İleri Moleküler Biyoloji, Hücre Ölümünün Moleküler Mekanizmaları, Moleküler Biyolojide Deneysel Tasarım, Moleküler Biyolojide Model Organizmalar, Moleküler Biyolojide Seçme Konular, Moleküler İmmunoloji, İleri Moleküler Hücre Biyolojisi, Hücre Biyokimyası, Glikobiyoloji, Moleküler Kanser Biyolojisi, Kök Hücre Ve Rejeneratif Biyoloji, Nanobiyoteknoloji Ve Tedavide Kullanımı.

Doktora Dersleri: Biyoaktif Peptidler, Çeşitli Hastalıkların Moleküler Temeli ve Terapötik Yaklaşımlar I  ve II, Hücre Sinyal Mekanizmaları,  Kanser Biyokimyası, Doku Remodellemesi, Ekstrasellular Matriks Ve Dinamikleri, Kök Hücre Ve Doku Mühendisliği, Moleküler ve Biyokimyasal Toksikoloji, RNA Dünyası.

Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı


İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümüne bağlı olarak 22.06.2007 tarihinde Prof. Dr. Ayşın Çotuk önderliğinde kurulan Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalının mikrobiyoloji konusundaki eğitim ve akademik çalışmaları 1968 tarihinde Radyobiyoloji Anabilim Dalında başlamıştır. 1981 yılından beri de Genel Biyoloji Anabilim Dalı içinde araştırma projeleri ve İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji lisansüstü programında Prof. Dr. Ayşın Çotuk danışmanlığında yapılmış tezlerle devam etmiş ve Dr. unvanı kazanan akademisyenlerle mikrobiyoloji grubu oluşmuştur. Bu grup Prof. Dr. Ayten Kimiran başkanlığındaki bugünkü “Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı”nın akademik kadrosunu oluşturmaktadır. Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda mikrobiyal ekoloji, Legionella pneumophila, sülfat indirgeyen bakteriler, kükürt okside eden bakterilerin izolasyonu ve identifikasyonu, serbest yaşayan amipler, mikoloji, su kirliliği (deniz, tatlı su, içme suyu, kullanma suyu), gıda mikrobiyolojisi, antimikrobiyal aktivite tayini, dezenfektan etkinlik çalışmaları (süspansiyon, biyofilm), quorum sensing, biyokorozyon, petrol mikrobiyolojisi, mağara mikrobiyolojisi, mikroplastik biyodegredasyonu, yüksek performanslı beton iyileştirilmesi, biyofilm, aeromikrobiyoloji, genomiks, bakteriyel virülans faktörleri, antibiyotik rezistom gibi başlıklarda lisansüstü tezler ve projeler yürütülmektedir. Birimimizde yürütülmekte olan projeler İ.Ü. Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi, TÜBİTAK ve diğer resmi kurumlar tarafından desteklenmektedir.


Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Prof. Dr. Ayten KİMİRAN (ABD Başkanı) https://avesis.istanbul.edu.tr/kimiran/ 

Prof. Dr. İrfan TÜRETGEN https://avesis.istanbul.edu.tr/turetgen/        

Prof. Dr. Esra SUNGUR https://avesis.istanbul.edu.tr/esungur/             

Prof. Dr. Nihal DOĞRUÖZ GÜNGÖR https://avesis.istanbul.edu.tr/ndogruoz/ 

Doç. Dr. Zuhal ZEYBEK https://avesis.istanbul.edu.tr/zeybek/ 

Doç. Dr. Duygu KADAİFÇİLER https://avesis.istanbul.edu.tr/dgoksay/ 

Doç. Dr. Elif BOZÇAL DAĞDEVİREN https://avesis.istanbul.edu.tr/elif.bozcal/ 

Doç. Dr. Miray ONAN https://avesis.istanbul.edu.tr/ustuntrk/ 

Dr. Öğr. Üyesi Elif Özlem ARSLAN AYDOĞDU https://avesis.istanbul.edu.tr/eoarslan/

Araş. Gör. Gülnihan SELİM https://avesis.istanbul.edu.tr/gulnihan.selim/




Yapım Aşamasında